Auto co přijelo z STK vás může zabít ve vteřině a s celou rodinou

28. 05. 2019 14:49:14
Kontroly už dávno neodpovídají moderním autům. Nová emisní metodika zcela ignoruje emisní problémy, které vás mohou na silnici v okamžiku zabít. MDČR už 3 roky neřeší atrapy filtrů, které v mžiku zahalí silnici nepropustnou mlhou.

Stručně: Jedete za autem (Ford Focus), který nekouří, a jede před vámi jako každé jiné auto. V jednom okamžiku ho chcete předjet ale ono začne v sekundě tak strašlivě dýmit tak, že nevidíte ani jeho, ani silnici před sebou a místo předjíždění jdete díky pudu sebezáchovy instinktivně na brzdy. Štěstí, že za námi nikdo nejel a nevletěl do nás. Z výfuku se valí doslova oblaka bílé nepropustné mastné mlhy a jen vítr určuje, kam příští sekundy uvidíte.

Co to je? Na našich silnicích jezdí tisíce vozidel s komponenty, které emisně nefungují. Takto se chová nefunkční oxidační katalyzátor před filtrem částic moderního dieselového auta. V okamžiku, kdy jsme se chystali na předjetí (jel asi 70 km/h), spustil Ford Focus tzv. "REGENERACI" sazí ve filtru. Kdyby auto bylo v pořádku, nebyl by vidět ani náznak obláčku, nedělo by se vůbec nic. Při regeneraci sazí by nafta dostřikovaná do výfuku chemicky reagovala a saze bez viditelných jevů za vysoké teploty (okolo 650 °C) spálila. Jenže u tohohle auta je kat buď unavený, nebo je to polská atrapa, kterých se v ˇCR prodali tisíce.

A jak to souvisí s STK? Při měření emisí, které STK předchází, se měl původně z diagnostické zásuvky načítat a hlavně respektovat i tzv. Readiness Code. Jenže Ministerstvo dopravy vyhovělo požadavkům lobby majitelů STK a proceduru zjednodušilo. Nyní je Readiness Code na emisním pracovišti se svolením Ministerstva dopravy zcela ignorován a takováto auta budete potkávat běžně na silnici, kdykoliv, kdykoliv, ve dne v noci a ve vteřině zahájí desetiminutovou kouřovou clonu (asi tak jednou za 800 km).

Tím chci dát na vědomí všem spoluobčanům, že dojde-li k takové situaci a vy se v autě zabijete díky náhle a nečekaně omezenému výhledu na okolní provoz právě regenerujícím autem s atrapou katalyzátoru (Ministerstvo dopravy o jejich prodeji na trhu náhradních dílů ví již tři roky!!!), volejte k zodpovědnosti odbor 150 Ministerstva dopravy, který toto měl včas řešit. Ani dnes však nevydal odbor 150 takové metodické pokyny, aby tato auta byla alespoň u kontrol vozidel jednou za dva roky vyřazena jako nevyhovující. Ministerstvo dopravy také dodnes neoznámilo řešení, jak z trhu s náhradními díly vyhnat podvodníky, co tyto atrapy prodávají. Takže auta s nimi vyhovují a nekvalitní autodíly se oficiálně prodávají dál.

Tak vám všem ostatním účastníkům silničního provozu přeji takové štěstí, které jsem měl při této nepříjemné epizodě já se spolujezdcem. Při pomyšlení, že v autě vezu vnoučky a za námi by v přehledné situaci započal předjíždění někdo za mnou, mne mrazí. Byl bych býval i s posádkou ve smrtelných kleštích a v bílé mlze bych se mohl jen modlit, aby to dopadlo dobře a trefil jsem silnici.

Autor: Libor Fleischhans | úterý 28.5.2019 14:49 | karma článku: 26.61 | přečteno: 2622x

Další články blogera

Libor Fleischhans

Policie změřila v Praze 43 emisně nevyhovujících vozidel ze 68...

Šéf dopravní Policie Jiří Zlý oznámil, že na žádost Ministerstva životního prostředí začali v září měřit emise v pražských ulicích. Dvě třetiny aut smrdí tak, že by neprošla emisní kontrolou. MDČR jim teda mohlo říct, že je to OK!

13.10.2023 v 10:28 | Karma článku: 7.90 | Přečteno: 522 | Diskuse

Libor Fleischhans

Co dýcháte v kabině auta, když jedete Prahou?

Testem jsme zjistili, že se mikročástice z uzavřeného prostoru vytrácejí. Z výfuků ostatních aut vnikají do kabiny třeba u školky, kde nakládáte své děti. Ulpívají jen na vlhkých površích. V kabině auta, jsou to plíce vašich dětí.

13.2.2023 v 10:16 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 479 | Diskuse

Libor Fleischhans

Je snahou Ministerstva dopravy, aby technické kontroly nefungovaly?

Rozpoznat vozidla trestuhodně zanedbaná nebo ilegálně zbavená emisních systémů dnes není problém, ale jakoby se Ministerstvo snažilo o opak. Když pak Policie ani soudy nekonají, je výsledkem životu nebezpečno a vzduch plný jedů...

9.12.2021 v 8:48 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 1103 | Diskuse

Libor Fleischhans

Na linkách STK vyhazují z emisí i naprosto zdravá auta

Po reportážích o masově podvádějících STK hrozí Ministerstvo dopravy jejich kontrolami. Kontroloři tak z devótnosti vyhazují z měření emisí i zdravá auta. Díky amatérismu techniků stihne podobný osud tisíce starších aut bez závad

22.10.2021 v 5:57 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 5356 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 18.48 | Přečteno: 350 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 571 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3534

Supervizor a zakladatel poradenského portálu First Car Diagnostics - FCD.eu.

Od roku 1993 pracuji pro mezinárodní společnost IHR v divizi diagnostických a emisních přístrojů. Spolupodílel jsem se na diagnostické příručce HMS 990 u firmy Hermann Electronic (celosvětově výhradní dodavatel přístrojů Hermann pro Mercedes Benz). Na portálu FCD.eu sdružujeme 4.500 autoservisů u nás i v zahraničí s denní návštěvností 600 čtenářů profesionálů opravářů, kterým poskytujeme pomoc na dálku při diagnostice všech značek vozidel.

Díky našim zkušenostem poskytujeme v ČR školení emisním mechanikům a jsme pro tuto činnost schváleni Ministerstvem dopravy ČR. 
Jsem přitom neúnavným bojovníkem za narovnání pokřivené české legislativy v oboru emisních kontrol a za renesanci kvalitní řemeslné práce při opravách vozidel v autoservisech, hlavně co se jejich emisních systémů týče.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...