Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát vedou ve stále více oborech korporátní bandy

Rádio a televize o jednom moc nesledovaném tématu hlásají narůžovo vymalovanou lež. Začíná to zavánět totalitou prohlašovanou za papírovou demokracii. Mega-diskriminace v řemeslném podnikání a o tom investigativci doposud mlčí.

Autoservisy si v "STK" ani neškrtnou!

V tyto dny slýchávám v rádiu: "Změny v STK, budou je moci provozovat i autoservisy". Lež číslo jedna. Stávající autoservisy si za současných zákonů ani neškrtnou. Musel by přijít průlom v podobě zrušení státní regulace krajskými úřady na jejich počet a musela by padnout povinnost stavět povinně průjezdní linku o nejméně 3 stáních a dlouhou nejméně 26 metrů. Takto diskriminačně to totiž stojí v zákoně. Mnichovo Hradiště nepostaví ani jednu STK, protože v Mladé Boleslavi stojí 4 a patří dvěma majitelům...

V Německu auto za účelem kontrolní plakety neopustí servis. Výhody? Mechanik neslouží jako poslíček zařizování STK, ale servis TK+ME udělá sám v rámci servisních úkonů. Stačí jedno pracoviště, nemusí to být linka dlouhá 26 m o třech stáních jako v ČR.

Mediální zpráva měla znít takto: "Státní regulací chráněná skupina ca 320 podnikatelů se zakladateli prvních STK řadami eSTéBáckých důstojníků docílila díky nenápadným změnám v zákoně a vyhláškách lokální exkluzivity v podnikání kontrol a oprav vozidel ve všech regionech českého státu a díky obsazení důležitých politických postů, jak na úřednických křeslech dotčených ministerstev, tak v regionálních úřadech, rozšířila své služby kromě kontrol i na opravy motorových vozidel." I tak by to byli debilové, protože  si mohli si všimnout, že někteří už to udělali dávno, přestože to zákon přísně až do teď zakazoval. Stará známá finta, bílej kůň, ségra nebo tak, prostě opravna a prodej náhradních dílů u STK jednoduše na jiné IČO: Viz zde, tak tak to jde přece legálně: http://www.autokomplet91.cz/  

Proč to tedy nedělali všichni?

Ti pilnější jen jaksi obešli zákon. Jde to snadno, je tak tvořen. Jenže ne ne všem se chce opravovat. Část línějších, těch původních zakladatelů STK, tedy důstojníků čerstvě rozpuštěné STB, co měly prsty (a stále mají) do státní správy, se auta opravovat nechce. A protože "bližší košile než kabát", napsali upravili si pravidla ještě jinak, na "skoro" neviditelném místě. "Chtějí jen kontrolovat a vyhazovat", jako doposud. Tedy omyl, musím se opravit, doposud byla a je jejich největší starost, jak to udělat, aby auta VIP zákazníků procházela. Ani tady lobbisté nelenili a ovlivnili zákonodárce tak, že udělali z kontrol přesložitou frašku, kde projde kdo s STK tzv. "kamarádí". Pomáhá jim k tomu podvodný emisní program šidítka všeho druhu, emulátory simulátory a koneckonců zcela vykastrovaná metodika kontrol emisí. Proč to všechno. Peníze od VIP zákazníků STK. Ti musí projít!

Výšku a šířku linky STK definuje vyhláška, avšak délku zákon?

Ano, je to komické a vypadá to spíše jako překlep. Je to však důmyslný tah lobby majitelů STK, co bezpečně ovládají zákonodárce jako loutky. Výšku a šířku můžete změnit ve Vyhlášce ze dne na den, ale délku za Zákona 56/2001 Sb. vypáčit potřebuje celý schvalovací proces poslaneckou sněmovnou, kde sedí ti, co právě z této minimální délky, jako absolutní podmínky, spolu s regulací mají prospěch a na léta konkurencí neohrožený zlatý důl. Vyhláška totiž hovoří na celkem devíti stranách A4, jak se bude vypočítávat regulační vzorec, aby v okresech nemohl "linku STK", jak ji definuje zákon, stavět každý. EOBD kontrole věnuje však ta samá vyhláška jen jeden paušální řádek, přičemž mocný nástroj EOBD metodika toho samého Ministerstva doslova vykastrovala, aby auta projížděla i s chybami emisních systémů.

Regulační vzorec je kalkulován samotnými majiteli STK tak, že od ledna 2018 bylo podáno stovky žádostí, ale téměř 100% jich bylo s odvoláním na tento vzorec zamítnuto. Jak demokratické. Výjimky se našly a byla to asi náhoda, nově schválené STK spadly do klína však zase jen těm, co již nějakou mají. Oba sněmovnou, senátem a prezidentem schválené zákonné dokumenty jsou silně diskriminační a prakticky schvalují mnohanásobné střety zájmů a podporují korupci, přestože ve zprávě k novele se lakonicky prohlašuje, že zvětšování klokaních kapes na zelených lacláčích kontrolorů STK nehrozí. Nehrozí prý ani úplatkářství rozhodujících úředníků, přestože v Hradeckém kraji již nabízel jeden dvacet milionů na stůl, jen aby licenci dostal.

Český stát blamuje a nečiní pro obecné blaho lidí

Příklad první: Z učňáků už neproudí davy automechaniků. A i kdyby někdy proudily, po vyučení jim v podnikání hází klacky pod nohy hned zase sám zákonodárce. Jak má začít provozovatel autoservisu podnikat, když k němu nikdo nejezdí?
V našem městě postavil jeden majitel STK v areálu další dvě nové Stanice Měření Emisí (SME). Prý aby stíhal. Jak stíhal předtím? Nikdo neví. Jen simulátory otáček, teploty a EOBD se přestěhovaly z viditelného místa na neviditelné, aby neprovokovaly veřejnost a aby je nenašel jednou za pět let hrozící Státní Odborný Dozor (SOD). "O" bych ve zkratce vynechal, protože státní dozor odborný není. Je státní. A jak jsem zmínil vazby eSTéBáků na státní správu, tak tento dozor ví kam chodit smí, a kam by chodit neměl. Jednou se totiž stalo, že SOD došel na jednu STK na Žatecku a tam ji přes příbuzné provozuje jeden bývalý důstojník. Než dojela kontrola na Ministerstvo, už zazvonily správné telefony a kontrolorka dostala přes prsty.

Příklad druhý: Ředitel odboru 150 Ministerstva dopravy Ing. Ivan Novák prohlásil dvě slavné věty: První z nich byla: "Zákazník má přece maximální komfort, hodí klíče v servisu na stůl a řekne, že chce mít hotovou STK!" To ano, ale zapomněl říci, že v součtu za zavedení CISu díky podvodným STK značně podražily a že si autoservis za tuhle službu bude účtovat další tisíc, někdy i více, protože mechanik musí k STK dojet někdy i 50 km, tam vystát frontu a nedej bože, když nesplní kritéria a bude nařízena "opakovaná kontrola". Takže dříve stála STK a emise do tisícovky, dnes to je už s touhle službou přes tři tisíce. Viz www.stknadalku.cz.
Druhá proslulá odpověď na argument, že si STK od ledna 2018 postavily dalších několik SME v areálu: "No a co, oni přece můžou, SME může stavět přece každý!" Při této větě téměř zakřičené, mne zamrazilo. Takže každá STK si smí postavit libovolný počet SME, ale žádná SME si nesmí postavit ani jediné stání STK? Zamrazilo mne, protože patřím do generace, kdy za totáče komunističtí funkcionáři vyjížděli na kapitalistický západ. Taky mohli. Proč nemůžou servisy postavit jedno kontrolní stání, kde by dělali jako v Rakousku a Německu TK+ME za pár fifniků bez úmorného jezdění a bez front, jako běžnou součást servisu vozidla? Vyrostly by tak i jedna dvě šikovné dílničky i menších obcích a osvěžilo by se se podnikání i na venkově, odkud lidé ze stejně diskriminačních důvodů utíkají.

Příklad třetí: Mechanik jednoho autoservisu, stálého zákazníka jedné STK na Mladoboleslavsku, odmítl dávat kontrolnímu technikovi "všimné". Jak snadné ho donutit k poslušnosti: "Máš nevyhovující skla u reflektorů a zapsal jsem to už i do CIS." Podruhé to byla chybějící Euronorma na odrazce, pak přibyly další nepodstatné hovadiny až z toho byla účelová buzerace k vynucení "kapesného", zatímco stejné prohřešky se "úplatkářským" VIP zákazníkům tolerovaly. Prostě si tenhle servis už u téhle STK ani neškrtne. S poctivostí dál nedojdeš. Diskriminace, protože to zákon takto nastavil.

Závěrem lze konstatovat, že v ostatních oborech to nebude jiné a že média se věnují migrantům, politickým skandálům a rasové diskriminaci a na tato témata, která upozorňují na návrat do starých komunistických časů, kdy minorita se získanou zákonnou mocí diktuje zbytku národa podmínky "volné soutěže", nemají ani chuť, ani lidi, ani rubriku. Je to vůbec ještě "volná soutěž"?
Pak mne ještě napadá, že když někdo v ČR porušuje zákon, je třeba nasadit páky ho změnit, aby to mohl provádět dál legálně a zákon už neporušoval... Něco jako zde? http://www.pas-zabreh.cz/stk?

A co bych doporučoval mládeži, co se učí na obory mechatronik, autoopravář apod.? "V tomto oboru nikdy nepodnikejte." Je díky přístupu státu neperspektivní. STK pouští VIP zákazníkům, aby měla vysokoprůtočné pěnězovody. Opravovat auta je v tomhle státě byznys na hovno, vždy bude někdo "nevolnosoutěžně" privilegovaný před vámi, ať máte talent či ambice sebelepší. Velí nám přece stále komunisti, a je to jedno v jaké jsou straně. Poděkujme za to představitelům státu! Teď jsou tam ti praví manipulátoři.

Autor: Libor Fleischhans | čtvrtek 16.8.2018 11:08 | karma článku: 32,66 | přečteno: 1672x
  • Další články autora

Libor Fleischhans

Policie změřila v Praze 43 emisně nevyhovujících vozidel ze 68...

Šéf dopravní Policie Jiří Zlý oznámil, že na žádost Ministerstva životního prostředí začali v září měřit emise v pražských ulicích. Dvě třetiny aut smrdí tak, že by neprošla emisní kontrolou. MDČR jim teda mohlo říct, že je to OK!

13.10.2023 v 10:28 | Karma: 8,29 | Přečteno: 528x | Diskuse| Občanské aktivity

Libor Fleischhans

Co dýcháte v kabině auta, když jedete Prahou?

Testem jsme zjistili, že se mikročástice z uzavřeného prostoru vytrácejí. Z výfuků ostatních aut vnikají do kabiny třeba u školky, kde nakládáte své děti. Ulpívají jen na vlhkých površích. V kabině auta, jsou to plíce vašich dětí.

13.2.2023 v 10:16 | Karma: 11,01 | Přečteno: 485x | Diskuse| Občanské aktivity

Libor Fleischhans

Je snahou Ministerstva dopravy, aby technické kontroly nefungovaly?

Rozpoznat vozidla trestuhodně zanedbaná nebo ilegálně zbavená emisních systémů dnes není problém, ale jakoby se Ministerstvo snažilo o opak. Když pak Policie ani soudy nekonají, je výsledkem životu nebezpečno a vzduch plný jedů...

9.12.2021 v 8:48 | Karma: 17,83 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Občanské aktivity

Libor Fleischhans

Na linkách STK vyhazují z emisí i naprosto zdravá auta

Po reportážích o masově podvádějících STK hrozí Ministerstvo dopravy jejich kontrolami. Kontroloři tak z devótnosti vyhazují z měření emisí i zdravá auta. Díky amatérismu techniků stihne podobný osud tisíce starších aut bez závad

22.10.2021 v 5:57 | Karma: 34,12 | Přečteno: 5368x | Diskuse| Občanské aktivity

Libor Fleischhans

Lobbuje poslanec Kolovratník za ruské mafie v byznysu STK?

Poslanec Martin Kolovratník (ANO) uzákonil délku linky STK na 26 m! Je to jako kdyby Lukašenko uzákonil výšku prezidenta na 182 cm. Ruští STK baroni dokázali, že ČR je jediným státem na světě, který má v zákoně "rozměr" v metrech.

15.7.2021 v 8:53 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4910x
Supervizor a zakladatel poradenského portálu First Car Diagnostics - FCD.eu.

Od roku 1993 pracuji pro mezinárodní společnost IHR v divizi diagnostických a emisních přístrojů. Spolupodílel jsem se na diagnostické příručce HMS 990 u firmy Hermann Electronic (celosvětově výhradní dodavatel přístrojů Hermann pro Mercedes Benz). Na portálu FCD.eu sdružujeme 4.500 autoservisů u nás i v zahraničí s denní návštěvností 600 čtenářů profesionálů opravářů, kterým poskytujeme pomoc na dálku při diagnostice všech značek vozidel.

Díky našim zkušenostem poskytujeme v ČR školení emisním mechanikům a jsme pro tuto činnost schváleni Ministerstvem dopravy ČR. 
Jsem přitom neúnavným bojovníkem za narovnání pokřivené české legislativy v oboru emisních kontrol a za renesanci kvalitní řemeslné práce při opravách vozidel v autoservisech, hlavně co se jejich emisních systémů týče.

Seznam rubrik