Měření emisí po 31. 8. 2016 aneb "Ode zdi ke zdi"

Pokud si plánujete cestu k STK po 31. 8. 2016, pak zvažte, zda nepořídit kontrolní známku na registrační značku ještě před tímto termínem. Vlastně už teď vám mohou posadit auto na odtahovku i když bude emisně zcela v pořádku.

"Pokud emisní stanice u vozidla při měření emisí nevyčte řídící jednotku, nelze vydat vyhovující protokol." píše v interní neveřejné komunikaci společnosti DEKRA pan Kamil Konečný, jinak školitel této společnosti. V této interní diskusi jde o vozidlo, které sice nemá žádné problémy s emisemi, jen se nelze spojit s řídící jednotkou motoru, kde nový, od 1. 1. 2015 platný metodický pokyn nekompromisně požaduje vyčtení paměti závad.

Metodický pokyn (3. 6. 2016 dokonce ještě upřesněn postup povinného vyčítání všech vozidel, s výjimkou, kdy výrobce tento postup nedoporučuje, jako např. ŠKODA Auto, která jediná ví, co dělá) zde ukládá povinnost spojit se s řídící jednotkou motoru i u vozidel, která nemají tzv. emisně relevantní protokol. Všeobecně se jedná o vozidla vyrobená před rokem 2000. Jedna z potíží je v tom, že čtení paměti řídící jednotky motoru je dle metodiky při měření emisí sice zákonná povinnost, ale její vyhodnocení je nanejvýš sporné, protože škála všech možných chybových hlášení řídící jednotky motoru může být objemná (150 ale i 300 chybových hlášení), ale žádný z výrobců před rokem 2000 (tehdy vozidla nebyla ještě vybavena emisně relevantním protokolem EOBD) nedefinuje, která z chybových hlášení mohou mít vliv na emisní chování vozidla v provozu (míněn emisní test při typovém schválení) a která nikoliv.

Emisní mechanik tedy bude na svou odpovědnost u vozidel starších 15 let rozhodovat, za které chybové hlášení vás může z emisí vyhodit s nevyhovujícím protokolem. To by nebylo to nejhorší, protože leccos se dá ze strany zákazníka tzv. "ukecat". Ale pokud dojde k situaci, kdy se diagnostický přístroj se vaším vozidlem nespojí, vede to dle instrukcí školitele DEKRY Kamila Konečného k vystavení protokolu s nevyhovujícím výsledkem. Pokud vám tímto dnem končí platnost kontrolní známky, musíte dle zákona naložit vozidlo na odtahovou službu (podle současné legislativy nesmíte odjet ani po vlastní ose) a do té doby, než bude možná diagnostická komunikace přes zásuvku ve vozidle (ani nemusí být vadná ve vozidle, ale v diagnostickém zařízení emisní stanice), nesmíte vozidlo používat na veřejných komunikacích a neudělají vám ani STK.

Jednoduše řečeno: Stačí, aby si vaše auto nerozumělo s diagnostickým přístrojem na SME, kam se právě vypravíte (pozor, přístroje pro komunikaci s diagnostikou nejsou jednotné a ani nepodléhají schvalování), a jste prakticky bez papírů.

Vysvětlení: Tento postup je předepsaný již patnáct let, ale žádná z emisních stanic ho i pro jeho praktickou nesmyslnost nedodržovala. Nikdo tento postup nekontroloval a papír, na který se píše doposud, snesl všechno. Dříve bylo tedy snadnější nesmyslný předpis obcházet tím, že téměř každá SME raději nenapsala pravdu, když na protokol psala: "Paměť řídící jednotky bez závad". Nová metodika však předepisuje, aby SME přikládala k emisnímu protokolu výpis z paměti závad řídící jednotky motoru (pokud diagnostický přístroj má nějaký výstup), a proto se budou podobné případy množit.

Závěr: Nové předpisy jsou, jak už to v českých zemích bývá, papežštější než papež a namísto aby se emisní kontrola zefektivnila a zamezilo se dosavadním rozsáhlým podvodům v měření emisí, budeme teď zase vyhazovat auta, která si to nezaslouží. Podobných nesmyslů obsahuje nová emisní metodika více, kvůli kterým můžete skončit i s autem, které je emisně zcela v pořádku, na podvalníku odtahové služby. Do té doby, než systém tyhle hrubé chyby vychytá, bude se to bohužel stávat. Škodovky jsou však z obliga, u nich ze shora uvedených důvodů výrobce čtení závad paměti řídící jednotky motoru vědomě vysloveně nedoporučuje. Tak hodně štěstí, ať se nevychytané mezery syrové a neodzkoušené metodiky nevyřádí zrovna na vás.

Více na www.asem.cz

Autor: Libor Fleischhans | středa 15.6.2016 22:28 | karma článku: 33,62 | přečteno: 6323x