Bossové nechtějí, abychom ve městech dýchali čistý vzduch!

19. 01. 2016 23:42:45
Finanční a akciové společnosti se ptají automechaniků, co se dá očekávat v budoucnosti. Jedině tam prý dostanou pravdu. Koncerny lžou, jejich PR agentury převracejí počtem mediálních masáží trendy, aby jim vyhovovaly.

Normálně odpovídá naše diagnostická hotline na dotazy typu "Co mám dělat, když jsem dnes nenastartoval", ale časy se nějak mění. U nás v malé diagnostické garáži tak zvoní telefony od J.P.Morgan, americké investiční společnosti Third Point, Deminor a další. Telefonní konference s překladatelkami z telefonních center a 50 významnými investory z US a EU se ptají na věci jako zpětné vedení spalin, močovinu, technická řešení pro splnění emisních limitů, odhady cenové náročnosti dovybavit vozidla různých značek o emisní systémy tak, aby plnila emisní limity. Co se to jen děje?

Finanční svět přestává věřit PR agenturám a ptá se plebejců...

Mezi nimi se našel jeden spřátelenec, který byl sdílnější, a trochu nám osvětlil o co jde. Jde o peníze. Investoři se bojí o akcie, které mohou padat na hodnotě. Že se ptají nás, je poslední trend. Tento trend se vyvinul proto, protože se ve velkém světě byznysu lže na všech stranách, ať se tváří, jak chtějí. My plebejci nemáme co ztratit, a tak se z nás pravda doluje hned s dvěma výhodami. Poprvé informace od nás skoro nic nestojí, podruhé mají tyhle informace vysokou míru pravděpodobnosti, protože jsou doloženy měřením, logickými úvahami, technickými možnostmi a odborností, vyplývající z desítek let zkušeností v oboru řízení motorů a emisních systémů.

Přijdou investoři Mercedesu a BMW o své peníze?

VIDEO: Emisní limity dusíku ve Stuttgartu jsou již několik let vysoce nad průměrem díky špatné práci Ministerstva dopravy a certifikačních zkušeben, kterým výrobci pod nosem
VIDEO: Emisní limity dusíku ve Stuttgartu jsou již několik let vysoce nad průměrem díky špatné práci Ministerstva dopravy a certifikačních zkušeben, kterým výrobci pod nosem "vaří svou polévku" bez ohledu na naše zdraví, které mají stát a typové zkušebny společně chránit. Místo toho chrání svůj byznys. (ZDF-Frontal21)

Nevím, a nevím ani, kdo bude na řadě. Protože náladám šířených naprosto nepředvídatelnými zprávami typu policejní šťáry francouzských finančních detektivů u Renaulta nelze nijak čelit. Je zcela nepředvídatelné kdo, a kde se s čím vynoří, co pak přes noc akcie toho či onoho investora pošle do údolí.
Co bezpečně vím je, že se dá u většiny světových výrobců vozidel s dieselovými motory pozorovat syndrom rozdílných emisí na válcové zkušebně, při jízdním testu cyklu NEDC (NEFZ) oproti násobně vyšším hodnotám emisí produkovaných těmi samými auty na silnici (viz. video k nakliknutí)

"Defeat device" hledáme jinak, než zbytek světa...

Všechny zkušebny okolo nás měří všechny možné značky aut v emisních testech na válcích, a pak na silnici, neustále dokola, jakoby kvantitou šlo dokázat, že někdo podvádí. Ani jedním z měření těchto zkušeben a redakcí se nepodařilo odhalit jádro pudla (defeat device = "vypínací zařízení"), jak to výrobci dieselů dělají, že emise na válcích v zákonem předepsaném testu pro typové schválení vozidla splní emise na výbornou, aby pak v provozu na silnici propadli s hodnocením násobně horším, než slibují v technických dokumentacích.
My jsme naše síly koncentrovali do napojení všech čidel a akčních členů všech systémů, které emise mohou ovlivnit. Pak stačilo jezdit střídavě na válcové zkušebně a mimo ní, a u kafe pozorovat a rozebírat jednu křivku za druhou, až se mozaika poskládala tak, že se z ní čitelně vynořuje jakýsi algoritmus rozpoznání způsobu provozu vozidla "daleký" podmínkám na válcové zkušebně při jízdním cyklu NEDC (NEFZ). Nejčastěji je využíván následující princip: Pokud se provoz vozidla nejlépe více než dvěma parametry znatelně odlišuje od podmínek "obvyklých" při jízdním cyklu NEDC, začnou se parametry ovládání několika akčních členů lišit ve prospěch lepší spotřeby paliva a průběhu točivého momentu, ale dost citelně v neprospěch produkce jedovatých oxidů dusíku. Jedy vypouštěné do ovzduší jsou tedy jakousi daní za nízkou spotřebu a příjemné jízdní vlastnosti vozidla.

Řešení už všichni výrobci znají.

Ačkoliv to z výše uvedených řádků vypadá, že se výrobci dieselů obávají o svůj chleba, někteří už nalezli řešení, jak získat své akcionáře zpět. Nyní jde o to, jak zmást konkurenci aby v dostizích o "ekologická" auta startovali s vybudovaným náskokem. Ve hře jsou alternativní paliva, elektropohon, hybridní vozidla, nekonvenční pohony, ziskové využití kdysi pasivních ztrát a převrácení jejich ztrátovosti na zpětný zisk energie nebo dokonce paliva a v poslední řadě novátorské koncepce nabízející alternativy v dopravě.

Nějakou chvíli budeme asi muset ještě trpět!

Jedovatými plyny taky, ale ještě něčím jiným. Něčím, co těm, co milují dnešní auta, vonět asi moc nebude. Už dnes je velmi složité nacházet zdroje závad velmi složitých elektronických systémů moderních motorů, a ještě složitější a mnohem dražší je pak opravovat. To, co se kdysi dalo kvalitně opravit např. výměnou svépomocí vyrobeného lanka pedálu akcelerace za 600,- Kč, dnes může mít o nulu, ale i o dvě víc. Výfuk od motoru po koncovku stál kdysi do 2.000, nejvíce 6.000,- Kč, dnes se cena u vozu střední třídy u emisní kategorie EURO 6 může vyšplhat na úctyhodnou částku 90.000,- Kč a to díky třeba jen jednomu natankování nesprávného paliva. Nemluvě o dalších finančně citelných škodách vstřikovacího systému.

"Dovozy" jsou čím dál větší pastí na budoucí majitele.

Z naší praxe je patrné, že západ pochopil hranici únosnosti vydržovat auto do jistého stáří, aby ho pak včas "poslal na východ". Individuální dovozci chtějí také vydělat a tak se stáčí u více než 50% dovezených vozidel tachometry dvakrát. Jednou prodávajícím "holanďanem" (jen namátkově vybrána jedna z oblíbených lokalit dovozců), podruhé samotným dovozcem. S obligátní větou, že vozidlo bylo koupeno od starší babičky, která na 7 let najela sotva 48.000 kilometrů putuje vůz k důvěřivému majiteli, kterému u nás při první návštěvě kvůli nějakému problému nezřídka zvlhnou oči vztekem. Z jednotek jde vyčíst přibližný stav opravdových kilometrů okolo 350.000 km, stav spojky, motoru, převodovky, podvozku, karoserie a dalších dílů podléhajících opotřebení pak odpovídají automobilové pozvánce do hospicu. "Jak může stát oprava víc, než by stálo samotné ojeté auto?" zvedá obočí zákazník očekávajíc nějaké levnější a přijatelnější řešení. Bohužel není. Výměnou lanka to už nejde, a navíc, a to je nejhorší, se zákazník chce ztotožnit s filosofií levné opravy použitím levných dílů z Číny, Turecka nebo z vrakoviště. Poslední kulku do spánku svého auta si zoufalý zákazník už většinou zvolí sám. O všech těchto tématech na konferenci v Karlínském fóru 2.2.2016.

Autor: Libor Fleischhans | úterý 19.1.2016 23:42 | karma článku: 14.73 | přečteno: 1185x

Další články blogera

Libor Fleischhans

Policie změřila v Praze 43 emisně nevyhovujících vozidel ze 68...

Šéf dopravní Policie Jiří Zlý oznámil, že na žádost Ministerstva životního prostředí začali v září měřit emise v pražských ulicích. Dvě třetiny aut smrdí tak, že by neprošla emisní kontrolou. MDČR jim teda mohlo říct, že je to OK!

13.10.2023 v 10:28 | Karma článku: 7.90 | Přečteno: 522 | Diskuse

Libor Fleischhans

Co dýcháte v kabině auta, když jedete Prahou?

Testem jsme zjistili, že se mikročástice z uzavřeného prostoru vytrácejí. Z výfuků ostatních aut vnikají do kabiny třeba u školky, kde nakládáte své děti. Ulpívají jen na vlhkých površích. V kabině auta, jsou to plíce vašich dětí.

13.2.2023 v 10:16 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 479 | Diskuse

Libor Fleischhans

Je snahou Ministerstva dopravy, aby technické kontroly nefungovaly?

Rozpoznat vozidla trestuhodně zanedbaná nebo ilegálně zbavená emisních systémů dnes není problém, ale jakoby se Ministerstvo snažilo o opak. Když pak Policie ani soudy nekonají, je výsledkem životu nebezpečno a vzduch plný jedů...

9.12.2021 v 8:48 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 1103 | Diskuse

Libor Fleischhans

Na linkách STK vyhazují z emisí i naprosto zdravá auta

Po reportážích o masově podvádějících STK hrozí Ministerstvo dopravy jejich kontrolami. Kontroloři tak z devótnosti vyhazují z měření emisí i zdravá auta. Díky amatérismu techniků stihne podobný osud tisíce starších aut bez závad

22.10.2021 v 5:57 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 5356 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3534

Supervizor a zakladatel poradenského portálu First Car Diagnostics - FCD.eu.

Od roku 1993 pracuji pro mezinárodní společnost IHR v divizi diagnostických a emisních přístrojů. Spolupodílel jsem se na diagnostické příručce HMS 990 u firmy Hermann Electronic (celosvětově výhradní dodavatel přístrojů Hermann pro Mercedes Benz). Na portálu FCD.eu sdružujeme 4.500 autoservisů u nás i v zahraničí s denní návštěvností 600 čtenářů profesionálů opravářů, kterým poskytujeme pomoc na dálku při diagnostice všech značek vozidel.

Díky našim zkušenostem poskytujeme v ČR školení emisním mechanikům a jsme pro tuto činnost schváleni Ministerstvem dopravy ČR. 
Jsem přitom neúnavným bojovníkem za narovnání pokřivené české legislativy v oboru emisních kontrol a za renesanci kvalitní řemeslné práce při opravách vozidel v autoservisech, hlavně co se jejich emisních systémů týče.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...