Podvádí Volkswagen v USA, nebo všichni a všude?

Trik, jak auto může rozpoznat že se měří emise, je starý 30 let. Podvádí jen Volkswagen, nebo je to jen špička ledovce?

Volkswagen čelí vážnému obvinění, že jeho vozidla rozpoznají, kdy stojí na válcové zkušebně emisí a kdy jede po silnici. Na válcové zkušebně se vůz emisně chová jako pionýr po pionýrském slibu, na silnici jsou pak sliby ty tam.

Volant je stále rovně = auto jede emisní test...

Nejenom že řidič na válcové zkušebně "nevrtí" volantem, ale auto ví, jak se jede rychle, a rozpoznat, že se momentálně nachází v testu emisí, je otázkou sledování rychlosti vozidla a otáček motoru prvních sekund v testu. Už jenom na sekundu přesně dlouhá pauza ve volnoběhu do prvního rozjetí bez jediného pohnutí volantu na konstantní rychlost 15 km/h je pro emisní test tak typický provoz, že to šikovným algoritmem naprogramovaná řídící jednotka rozpozná jednoznačně.

Je v tom ale Volkswagen sám? Technicky naladěná zpráva http://www.fcd.eu/article.aspx?id=1667 naznačuje, že emisně (ve složce oxidů dusíku) je na tom v silničním provozu lépe stará Škoda Octavia (EURO4) než nejnovější Subaru Forester (EURO 6). Na válcích by s takovými emisemi Subaru určitě neprošlo. Je to snad indicie, že v tom není VW sám, a že se jedná o špičku ledovce?

Autor: Libor Fleischhans | pátek 25.9.2015 0:32 | karma článku: 17,19 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Libor Fleischhans

Qui custodiet ipsos custodes?

6.10.2018 v 18:33 | Karma: 27,91
  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4910x
Supervizor a zakladatel poradenského portálu First Car Diagnostics - FCD.eu.

Od roku 1993 pracuji pro mezinárodní společnost IHR v divizi diagnostických a emisních přístrojů. Spolupodílel jsem se na diagnostické příručce HMS 990 u firmy Hermann Electronic (celosvětově výhradní dodavatel přístrojů Hermann pro Mercedes Benz). Na portálu FCD.eu sdružujeme 4.500 autoservisů u nás i v zahraničí s denní návštěvností 600 čtenářů profesionálů opravářů, kterým poskytujeme pomoc na dálku při diagnostice všech značek vozidel.

Díky našim zkušenostem poskytujeme v ČR školení emisním mechanikům a jsme pro tuto činnost schváleni Ministerstvem dopravy ČR. 
Jsem přitom neúnavným bojovníkem za narovnání pokřivené české legislativy v oboru emisních kontrol a za renesanci kvalitní řemeslné práce při opravách vozidel v autoservisech, hlavně co se jejich emisních systémů týče.

Seznam rubrik